Kategoriarkiv: Nyheter Norrbotten

Vill du hjälpa oss att förbättra vår hemsida?

Vill du hjälpa oss att förbättra vår hemsida? Svara på 3 snabba frågor som kommer upp i en pop up ruta på hemsidan. Denna ruta syns efter att du surfat i 30 sek. Stänger du ner den, syns den inte mer under ditt nuvarande besök, men kommer upp nästa gång du besöker hemsidan. Om du fyller i den, kommer du inte se pop up rutan vid besök framöver.

Föreningen önskar så många svar som möjligt, och gärna kommentarer, till vad som gjorde att man valt just det omdömet. Du är helt anonym. Fyll gärna i, i meddelande rutan om du använt dig av webversionen eller den mobila versionen.

En sammanställning kommer att publiceras på hemsidan till hösten. Då kommer vi skriva om förbättringar som är gjorda, där det är möjligt att göra dessa.

Tack för din medverkan!

Gilla och dela:

Intervju med Marcus Lenndin

Marcus Lenndin berättar om hur det varit för honom , som tonåring och ung vuxen, att leva med epilepsi. Framförallt vikten av att se möjligheter.

Marcus hade sitt första anfall då han var 6 år gammal, då han var ute och fiskade med sin morfar. Ingen visste då att han hade epilepsi. Han drabbades av en hjärnblödning som nyfödd, och därav fick han epilepsi. Marcus berättar om hur han hela tiden tagit sig framåt och sett möjligheter, och viljan att utvecklas vidare i livet och våga testa. Detta med hjälp av psykolog under en period. Han nämner ofta ordet inspiration, och vill att andra ungdomar också ska se möjligheter istället för hinder.

Det är viktigt att tänka på att man inte är sin funktionsnedsättning. Han är Marcus, fotbollsspelare, sambo, son, kompis, utbildad civilekonom, och mycket annat.

Marcus ger ett exempel på, när han såg sin epilepsi som en utmaning, och hur man kan använda sig av andra tankesätt. När han spelade fotboll som tonåring, funderade han ifall att han skulle fortsätta spela, för han antog att han skulle få mer anfall. Men han utmanade sitt antagande, och fortsatte träna, och skrev ner, då han fick anfall. Det visade sig, att han inte fick anfall oftare under träning, som han först antog att han skulle få. Han nämner också, att det hela tiden är viktigt att sätta upp små delmål, utifrån sina egna förutsättningar, i samråd med läkare.

Han har alltid varit öppen med sin omgivning, och ser det som en trygghet att många visste, och också vad de skulle göra om han fick anfall, och hur de kunde se ut. Man blev mer fri och kunde göra, kanske inte allt som andra kunde göra, men mer. Anfallen kom som de gjorde ändå.

Marcus berättar om alla fantastiska resor han varit på. Han har besökt flertalet länder, och slutade räkna efter 15. Han har varit med och byggt familjens stuga. Det är riktigt härligt att höra vilket stöd han fått av familj, vänner och inte minst sin sambo.

Numera är Marcus helt anfallsfri, och har tagit körkort. Stort grattis! Han känner en stor ödmjukhet och medvetenhet, och tror epilepsin har fått honom att förstå andra människor, och deras utmaningar på ett bättre sätt. Alla människor har olika utmaningar i livet, oavsett vilka de än må vara.

Vi tackar Marcus för att han ville ställa upp på denna intervju, och önskar honom lycka till i livet, nu när han lämnar Västerbotten för nya utmaningar. Men med det tankesättet han har, kan det ju inte gå annat än strålande.

Text: Sandra Sjömark
Bild: Privat Marcus Lenndin

Gilla och dela:

Mitt smultronställe-semestra i Sverige

Vill du tipsa om en plats eller ort för semester i Sverige, maila till styrelsen@epilepsi-ac.se from. 9/6-15/7. Det är valfritt att maila in en bild. Genom att skicka in, godkänner du att ditt namn och ev. bild publiceras på hemsidan.

Välkommen att skicka in ditt bästa tips!

OBS! Viktigt att följa Folkhälsomyndighetens och andra myndigheters aktuella rekommendationer under rådande situation med Corona-viruset.

Tällberg_i_Dalarna
Ulrika har tipsat om semester i Dalarna. Här Tällberg
7 produkten « 1 av 7 »
Gilla och dela:

Tips på livesändningar

Om du är intresserad av djur och natur så kolla in sidan explore.org
Det är en webbsida med lite drygt 90 webkameror som övervakar natur och djurliv i direktsändning/livestreaming.

På Moderna Museet i Stockholm kan du sitta i soffan och titta på virituell visning. https://www.modernamuseet.se/stockholm/sv/aktiviteter/soffvisningar/

Här kan du se föreställningar från Dramaten. https://www.dramaten.se/play/

Senior surfarskolan har lagt ut ett antal filmer. Denna länk följer du och kan se mer om hur du använder dig av mobiltelefonen, istället för datorn. https://www.youtube.com/watch?v=xENq0JWzL3o&list=PLtDs7N_g_eiblngnCPF6FJzETgol1_jWO

För barn finns bland annat https://www.svt.se/barnkanalen/ där det finns spel och filmer.

Gilla och dela:

Föreningen ställer inte in, vi ställer om

Föreningen har anordnat onlineaktiviteter, och även uteaktiviteter. När vi inte kan ses vid fysiska träffar får man vara kreativ, och försöka hitta på nya lösningar. Håll utkik under fliken aktiviteter. Både i aktivitetskalendern, men även Tipspromenaden, som du hittar direkt under fliken aktiviteter.

OBS! Viktigt att följa Folkhälsomyndighetens och andra myndigheters aktuella rekommendationer under rådande situation med Corona-viruset.

Gilla och dela: