Kategoriarkiv: Aktiviteter Norrbotten

Världsepilepsidagen

Informatörsuppdrag 2019

Detta år på Världsepilepsidagen fokuserar vi på vad medlemmarna och andra gjort för att synliggöra epilepsi. De som önskat, har fått skicka in text och bilder på aktiviteter ni anordnat under Världsepilepsidagen som var den 11/2. 50 miljoner skäl att tala om epilepsi!

Riitta Mantovaara MediYoga terapeut

Under Världsepilepsidagen den 11 februari arrangerades ett event i Kalix i samarbete med ABF Norr. Vera Ljungberg, medlem i Epilepsiföreningen i Norrbottens län, föreläste om sin upplevelse hur det är att leva med epilepsi. Hon hade också utställning av sina handbroderade vackra tavlor, som hon sålde till förmån för forskningsfonden Klinisk Neurovetenskap Norrlands Universitetssjukhus. Vera gör mönstren själv och ger alltid broderitet ett budskap. Alla tavlor till epilepsidagen hade fått namnet “Kärlek och Ljus för oss som lever med epilepsi.” Vera hade också målat några tavlor.  

MediYoga terapeuten Riitta Mantovaara erbjöd prova-på yoga, med enkla välgörande övningar, som var anpassade för personer med neurologisk diagnos. Hon tycker att det är roligt att volontärarbeta, och visade övningar som kan användas även för den som har neurologiska funktionsnedsättningar, eller för personer som har svårt att komma ner på golvet /sitta i skräddarställning eller klippställning.

Vera och Riitta har redan nu börjat planera nästa års Världsepilepsidag i Kalix och ev. även i Haparanda. Text och foto av Riitta Mantovaara och Vera Ljungberg

Gilla och dela:

Informatörsuppdrag 2019

Åsa och Janne Nilsson ställer upp för allmänheten och informerar om epilepsi.

Några av de informatörsuppdrag de har haft är för personliga assistenter inom Piteå Kommun. I april är ett informatörsuppdrag för ett assistansbolag inplanerat.

Uppdragen har varit för både stora och mindre grupper. De har berättat om sin son Adam som har epilepsi. Han är medicinerad, har provat ketogen kost, och har en VNS inopererad. Han är också utredd för epilepsikirurgi, vilket inte var aktuellt i hans fall. 

De informerar inte bara om sjukdomen, utan också om vikten av att inte begränsa vardagen. Istället planerar man noga som förälder, ifall han får ett anfall. Adam har tidigare åkt slalom, men åker numera hellre längdskidor och följer med och fiskar. Han flyttar snart till egen lägenhet, och familjen fortsätter planera resor tillsammans. Alla kan, och det är viktigt att få utvecklas utifrån sina egna förutsättningar.

Informatörsuppdragen kan skilja sig åt. Det finns dem som inte känner till något alls om epilepsi sedan tidigare, till de som känner till mer, eller själv känner någon som har epilepsi.  För Epilepsiföreningen ligger informationsuppdragen varmt om hjärtat, och är något föreningen gärna lägger tid på. Att sprida kunskap i samhället är viktigt.

Åsa och Janne är efterfrågade även i Västerbottens län, och ställer upp i mån av tid och möjlighet.

Gilla och dela:

Aktiviteter 2018

Familjehelg 2018 Piteå Havsbad

Epilepsiföreningarna i Norr och Västerbottens län anordnade en familjehelg på Piteå Havsbad den 20-21/10 2018. Barnneurolog Magnus Nilsson höll en mycket bra föreläsning om epilepsi hos barn. Deltagarna berättade om sina erfarenheter. Särskilt uppskattat var att barnneurolog kunde närvara båda dagarna för att föreläsa och svara på frågor.

Marcus Lenndin 25 år föreläste om hur viktigt det är att tänka möjligheter istället för begränsningar. Han berättade om alla de resor han gjort, och hur han gör för att underlätta vardagen. Under lördagens föreläsning var vi 13 personer. Dag två var vi något färre.

Åsa och Janne Nilsson från Epilepsiföreningen i Norrbotten berättade om deras son Adam som har epilepsi, och deras epilepsihund Roris de hade under många år. Roris fortsatte att varna vid anfall även då hon pensionerat sig som servicehund. Det är fantastiskt med djur hur de reagerar på olika sätt. Det var väldigt intressant att läsa boken som heter Adam och hans epilepsihund.

Föreningarna hade även informationsmaterial och tidningen Epilepsia på plats, boken Adam och hans Epilepsihund som deltagarna fick läsa. Föreningen hade Epilepsiboken med sig som går att beställa via Epilepsiförbundet. Läs mer på deras förbundets websida www.epilepsi.se

Styrelserna önskar rikta vårt varmaste tack till våra föreläsare och deltagare som kom och lyssnade.

Gilla och dela:

Familjehelgen Piteå Havsbad i oktober

Epilepsiföreningarna i Norr och Västerbottens län anordnade en familjehelg på Piteå Havsbad den 20-21/10. Barnneurolog Magnus Nilsson höll en mycket bra föreläsning om epilepsi hos barn. Deltagarna berättade om sina erfarenheter. Särskilt uppskattat var att barnneurolog kunde närvara båda dagarna för att föreläsa och svara på frågor. Marcus Lenndin 25 år föreläste om hur viktigt det är att tänka möjligheter istället för begränsningar. Han berättade om alla de resor han gjort, och hur han gör för att underlätta vardagen. Under lördagens föreläsning var vi 13 personer. Dag två var vi något färre. Åsa och Janne Nilsson från Epilepsiföreningen i Norrbotten berättade om deras son Adam som har epilepsi, och deras epilepsihund Roris de hade under många år. Roris fortsatte att varna vid anfall även då hon pensionerat sig som servicehund. Det är fantastiskt med djur hur de reagerar på olika sätt. Det var väldigt intressant att läsa boken som heter Adam och hans epilepsihund. Föreningarna hade även informationsmaterial och tidningen Epilepsia på plats, boken Adam och hans Epilepsihund som deltagarna fick läsa. Föreningen hade Epilepsiboken med sig som går att beställa via Epilepsiförbundet. Läs mer på deras förbundets websida www.epilepsi.se Styrelserna önskar rikta vårt varmaste tack till våra föreläsare och deltagare som kom och lyssnade. Föreläsare.jpg Föreläsare Barnneurolog Magnus Nilsson och Marcus Lenndin. Föreläsning.jpg Samtalsgrupp då vi hade möjlighet att ställa frågor till föreläsarna.  
Gilla och dela:

Familjehelg på Piteå Havsbad den 20-21 oktober

(Program och inbetalningskort längre ner i inlägget) Välkommen till familjehelg på Piteå Havsbad den 20-21 oktober. Barnneurolog Magnus Nilsson håller föreläsning om epilepsi hos barn. Föreläsare Marcus Lenndin som själv har erfarenhet att leva med epilepsi. Pris för medlemmar Vuxna 600 kr/person Pris för medlemmar Barn 300 kr/ person För icke medlemmar är kostnaden 2055 kr/person. I priset ingår boende på hotellet, mat, fika, föreläsning, samt inträde till Skeppet (aktiviteter för barn) eller badet. Läs mer på http://www.pitehavsbad.se Resan till och från Piteå Havsbad svarar deltagarna själva för. Anmälan och betalning är bindande, och ska vara föreningen tillhanda senast 7 september. Använder ni Swish skriv för och efternamn på de som närvarar. 123 173 1322 Inbetalningskort finns för nedladdning. www.epilepsi-ac.se Begränsat antal platser Anmäl er till epvasterbotten@gmail.com eller 070-2221800 Välkommen att höra av er vid frågor och funderingar. Varmt välkomna! Med vänlig hälsning Epilepsiföreningen i Norrbottens län Epilepsiföreningen i Västerbottens län Logga [2305843009214975542].jpg

Program

Program Familjehelg! Lördag 20 oktober Vi börjar dagen tillsammans med lunch. 11:30-12:30 Lunch 12:30- 14:30 Föreläsning med Barnneurolog Magnus Nilsson och Marcus Lenndin, som själv har erfarenhet att leva med epilepsi. 14:30-15:00 Fika 15:00-17:00 Samtalsgrupper som ger er möjlighet att dela med er av egna erfarenheter. 17:00-18:00 Middag 18-19:30 Fria aktiviteter Söndag 21 oktober 7:00-9:00 frukost 9:00-11:30 Föreläsare med fika i lokalen 11:30-12:30 Lunch 12:30-13:30 samtalsgrupper 13:30-15:00 Föreläsning med fika Barnneurolog Magnus Nilsson Dagen avslutas För förälder/anhörig som önskar hitta på något med barnen ingår inträde till Skeppet. Var vänlig och lämna in utvärdering på familjehelgen innan ni går. Tack för att ni kom! Epilepsiföreningen i Norrbottens län Epilepsiföreningen i Västerbottens län.
Gilla och dela:

Aktiviteter 2017

Caféträff Luleå Södra hamn

Epilepsiföreningen i Norrbotten anordnade i samarbete med föreningen i Västerbottens län, en caféträff i Södra hamn i Luleå. Fyra stycken träffades och fikade tillsammans. Barn som var med kunde testa inlines, kickbike, skateboard och mycket annat. Vi hade riktigt tur med vädret och kunde njuta av en härlig eftermiddag tillsammans på sandstranden, med utsikt över vattnet och de fina palmerna.

Gilla och dela:

Aktiviteter 2016

Caféträff samarbete mellan Epilepsiföreningarna i Norrbotten och Västerbottens län

Föreningarna anordnade tillsammans en caféträff vid samma tillfälle på flera orter i länen. I Norrbottens län träffades medlemmar på Ekbergs Konditori i Piteå. Åsa som är kontaktombud fanns på plats för att ta emot medlemmarna som ville träffas för att fika och prata en stund.

Gilla och dela:

Aktiviteter 2015

Föräldraträff

Ett antal föräldrar träffades på Ekbergs Konditori i Piteå. Att känna tillhörighet till föreningen och veta att det finns fler i samma situation är viktigt. En trevlig eftermiddag med gott fika och givande samtal. Detta är något föreningen gärna återupptar om intresse finns bland medlemmarna, och fler föräldrar kan tänka sig att hjälpa till att anordna träffar.

Gilla och dela:

Aktiviteter 2014

Informationsträff biblioteket i Piteå

Epilepsiföreningen anordnade en utställning med informationsmaterial i en monter på biblioteket i Piteå. Åsa Nilsson och Anneli Lundgren fanns på plats under dagen och informerade besökarna om epilepsi.

Gilla och dela:

Aktiviteter 2013

Epilepsiföreningen arrangerade på Epilepsidagen,  en informationsträff på Apoteket i Piteå. Besökarna var många och kom förbi för en pratstund.  Flera ville få information och mottog broschyrer om epilepsi. Åsa Nilsson och Anneli Lundgren höll i informationsträffen.

Gilla och dela: