Världsepilepsidagen 11/2 2019

Detta år på Världsepilepsidagen fokuserar vi på vad medlemmarna och andra gjort för att synliggöra epilepsi. De som önskat, har fått skicka in text och bilder på aktiviteter ni anordnat under Världsepilepsidagen som var den 11/2. 50 miljoner skäl att tala om epilepsi! Inget är för litet att uppmärksamma då det handlar om information.


Riitta Mantovaara MediYoga terapeut
Textilkonstnärinna: Vera Ljungberg

Under Världsepilepsidagen den 11 februari arrangerades ett event i Kalix i samarbete med ABF Norr. Vera Ljungberg, medlem i Epilepsiföreningen i Norrbottens län, föreläste om sin upplevelse hur det är att leva med epilepsi. Hon hade också utställning av sina handbroderade vackra tavlor, som hon sålde till förmån för forskningsfonden Klinisk Neurovetenskap Norrlands Universitetssjukhus. Vera gör mönstren själv och ger alltid broderitet ett budskap. Alla tavlor till epilepsidagen hade fått namnet “Kärlek och Ljus för oss som lever med epilepsi.” Vera hade också målat några tavlor.  

MediYoga terapeuten Riitta Mantovaara erbjöd prova-på yoga, med enkla välgörande övningar, som var anpassade för personer med neurologisk diagnos. Hon tycker att det är roligt att volontärarbeta, och visade övningar som kan användas även för den som har neurologiska funktionsnedsättningar, eller för personer som har svårt att komma ner på golvet /sitta i skräddarställning eller klippställning.

Vera och Riitta har redan nu börjat planera nästa års Världsepilepsidag i Kalix och ev. även i Haparanda. Text och foto av Riitta Mantovaara och Vera Ljungberg

I Skellefteå hade kontaktombud Åke Lindqvist informationsbord på Stadbiblioteket. Föreningen är väldigt tacksamma för möjligheten att hålla information på Världsepilepsidagen.

Åke Lindqvist

Emma Söderström klädde sig i lila tröja och uppmärksammade världsepilepsidagen på Facebook. Inte bara för att fira, utan lyfte också problemet med att vissa personer med epilepsi har svårt att se Melodifestivalen då det förekommer blinkande ljus/blixtrar.

Emma Söderströ
Gilla och dela: